Gonartroza este o afectiune cronica degenerativa a articulatiei

Gonartroza este o afectiune cronica degenerativa a articulatiei, avand ca rezultat deteriorarea invalidanta a articulatiei. Se produce practic o uzura progresiva a cartilajului articular, care isi pierde supletea, aparand durerea si limitarea mobilitatii genunchiului.

Simptomul principal este durerea. Provocata de miscare, dispare la repaus, pentru ca in stadiile avansate sa fie permanenta (inclusiv noaptea). Durerea este mai intensa dimineata sau dupa o perioada de inactivitate si este meteosensibila (se agraveaza la schimbarea vremii)

Genunchiul devine rigid si umflat, ceea ce face ca mobilitatea sa fie redusa (la indoire sau indreptare), mersul este schiopatat, genunchiul trosneste la miscarile de indoire/indreptare. Alegerea tratamentului trebuie sa fie o decizie inteleapta luata de catre dumneavoastra.Scopul tratamentului este in primul rand acela de a reduce sau elimina durerea cu cresterea mobilitatii genunchiului, iar apoi de a reduce celelalte simptome. Imbunatatirea calitatii vietii pacientului este un obiectiv fundamental in tratamentul artrozei genunchiului. In stadiile incipiente, gonartroza este tratata prin metode nechirurgicale. Acestea pot fi impartite in 4 grupe: schimbarea stilului de viata, exercitiile fizice, folosirea unor dispozitive ajutatoare la mers, tratamentul naturalist si anumite antiinflamatoare nesteroidiene.

Pierderea in greutate, modificarea activitatilor – de la jogging si diverse sporturi ca fotbalul, tenisul, la sporturi ca inotul, mersul pe bicicleta- reprezinta si ele primele masuri ce trebuiesc luate. Multi dintre oamenii ce sufera de gonartroza sunt supraponderali. Simpla scadere in greutate reduce mult din „stresul” asupra articulatiei genunchiului, imbunatateste mersul si poate scade durerea. Folosirea unui baston sau purtarea unor orteze speciale de genunchi pot fi de ajutor. NU UITATI ca artroza este o afectiune lent progresiva, care nu nu se vindeca de la sine niciodata. Cu cat incepeti mai repede o forma de tratament, cu atat progresia bolii se face mai lent.