Gestionarea COVID-19 în România

Secretarul de stat în MAI, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, au susţin astăzi o conferinţă de presă referitoare la gestionarea situaţiei privind noul Coronavirus.

Tătaru a declarat că miercuri, la ora 14.00, în România se aflau 69 de persoane în carantină, 4.818 erau izolate la domiciliu, dintre care 920 în Bucureşti.

Potrivit acestuia, primele zece persoane care vor declarate pozitive vor fi duse la Institutul “Matei Balş”, după care celelalte vor fi internate în centre din ţară.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat că sunt negative toate testele făcute persoanelor din Gorj care au avut contact direct cu cetăţeanul italian depistat pozitiv cu noul coronavirus de autorităţile din Italia.

Acesta a explicat că respectivii contacţi direcţi, chiar dacă au avut teste negative, vor intra în carantină, iar pentru ceilalţi va fi izolare la domiciliu, chiar şi în condiţiile în care testarea acestora este de asemenea negativă.

Miercuri s-a emis un ordin privind carantina.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că au fost primite primele 10 oferte pentru termoscanere şi a afirmat că speră ca negocierile să fie finalizate până la sfârşitul zilei de miercuri.

Arafat a atras atenţia asupra dezinformărilor pe această temă. El a adus în discuţie un ordin de ministru fals, care a fost trimis pe mai multe mijloace media.

Acesta a mai precizat că o epidemie nu se poate declanşa în câteva ore, iar stocurile de materiale necesare activităţii medicilor pentru aceste cazuri sunt suficiente.

Redactor: Mihaela Țânțaru