Gest disperat în Dobrogea: ”VREM APĂ!”

Este o situație fără precedent pentru agricultorii din Dobrogea. Disperarea fermierilor constănțeni loviți de secetă, nu are margini. Un grup local de agricultori a mers la Minister să ceară apă pentru irigații, iar cei rămași acasă au scris pe câmp cu utilajele agricole, “VREM APĂ”.

Mesajul lor către Guvern nu poate fi auzit, dar poate fi văzut din aer, la propriu. Tractoriștii și mecanicii de utilaje s-au strâns a doua zi consecutiv să-și strige disperarea, din cauza secetei care a lovit pe toată lumea.

Județul Constanța are 450.000 de hectare calamitate de secetă pedologică, adică mai mult de o treime din suprafața totală distrusă la nivel național. Deoarece nu au recoltat nimic și nu au generat venituri, fermierii spun că nu își pot plăti datoriile față de furnizori. În plus, mulți au luat credite la bănci și la societăți de leasing pentru utilaje.

Oamenii vor o păsuire în ceea ce privește ratele bancare – așa cum a fost în cazul persoanelor fizice, pe timpul stării de urgență. În zonă, unde nu a mai plouat de cel puțin 70 de zile, mai bine de 80% dintre culturi sunt afectate, iar irigațiile sunt inexistente. Oficialii spun că ar fi Canal de irigații la Dunare, însă nu este suficient de mare să ajungă până în mijlocul județului.

Meteorologii nu au vești bune nici în sezonul următor.

Ministerul Agriculturii a anunţat că în şedinţa de Guvern din 24 august a fost aprobată o schemă de ajutor de stat pentru producătorii agricoli afectaţi de secetă din toamna lui 2019 şi primăvara lui 2020. Totuși, fermierii spun că va fi dezastru inclusiv în 2021.

Redactor: Cristina Niță