Gerul care s-a abătut asupra României a crescut facturile la căldură cu circa 30%

Facturile pentru căldură au crescut în ţară cu circa 30 la sută în decembrie, iar oamenii se aşteaptă să plătească și mai mult pentru ianuarie, din cauza temperaturilor scăzute. Cu mai multe detalii vine colega mea, Oana Jărloianu.

Bun găsit! Constănţenii vor plăti pentru ianuarie facturi la încălzire similare cu cele din luna decembrie, dar cu până la 30 la sută mai mari decât cele plătite iarna trecută, din cauza temperaturilor mult mai scăzute înregistrate în ultima perioadă.

Directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, spune că în decembrie 2016 şi în ianuarie 2017 facturile plătite de constănţenii branşaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice sunt aproximativ la fel ca valoare, dar sunt simţitor mai mari faţă de cele înregistrate iarna trecută, consumul de energie crescând din cauza temperaturilor foarte scăzute. Conform acestuia, (CARTON)

„În luna decembrie a anului trecut media temperaturii exterioare în municipiul Constanţa a fost de plus 0,5 grade, iar în decembrie 2015 media temperaturilor a fost de 4,5 grade. Ori, în termoficare fiecare grad contează foarte mult”.

Directorul RADET Constanța mai spune că, din cauza gerului, constănţenii vor plăti pentru încălzire cu până la 25 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în medie, pentru un apartament cu două camere, factura va fi de aproximativ 300 de lei, dar acestea pot creşte foarte mult în blocurile în care există locatari ce s-au debranşat de la sistemul centralizat. În Constanţa, în prezent, se înregistrează 58.000 de abonaţi racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.