Gazele de șist, un subiect tabu

Chiar dacă termeni precum fracturare hidraulică sau exploatarea gazelor de șist sunt extrem de rostite în ultima perioadă de mai toți locuitorii Dobrogei, doar o mică parte le și înțeleg. Așa că, autoritățile județene au organizat o întâlnire în localitatea Albești, la care au participat locuitorii comunei, reprezentanți ai companiei Chevron și specialiști care să poată răspunde la toate întrebările. Ședința a început cu difuzarea unui film care sugerează faptul că exploatarea gazelor de șist nu reprezintă un pericol pentru populație.

Care sunt riscurile reale ale exploatării gazelor de șist? Apa potabilă poate fi poluată? Fracturarea hidraulică poate produce cutremure? sau Ce are de câștigat firma Chevron dacă explotează gaze de șist în țara noastră? Sunt doar o parte dintre întrebările care s-au făcut auzite în sala Casei de Cultură de la Albești.

La toate întrebările din sală a răspuns profesorul Alexandru Pătruți, consilier științific la Consiliul Mondial al Energiei.

În ceea ce privește câștigul companiei americane, răspunsul a fost oferit tot de profesorul Pătruți.

Așa cum era de aștepat, de la o astfel de întâlnire nu aveau cum să lipsească și cei care se opun exploatării gazelor de șist, activiştii atrăgând atenția asupra riscurilor la care se supun locuitorii.

Din cauza nenumăratelor întreruperi, vicepreședintele Consiliului Județean s-a văzut nevoit să-i amenințe pe ecologiști că îi dă afară din sală.

După o ședință de două ore, cu discuții aprinse, localnicii s-au întors la casele lor fără să înțeleagă ce înseamnă până la urmă exploatarea gazelor de șist.

Cu toate acestea, primarul comunei se pregătește de referendum.

Reporter: Paula Arhip ; Imagine: Victor Nita