Gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele

Directorul general al Engie România, se arată neîncrezător cu privire la posibilitatea țării noastre de a asigura populației necesarul de gaze pe parcursul unei ierni dificile. Secretarul de stat în Ministerul Energiei dă asigurări însă că, în depozite, cantitatea de gaze depășește necesarul estimat pentru această iarnă.

Directorul general al Engie România, Eric Stab, a declarat joi, 2 noiembrie, că gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele. Se estimează că unii consumatori industriali vor trebui deconectați pentru a se putea asigura alimentarea cu prioritate a populației. Șeful Engie a precizat că pe piață există o cantitate limitată de gaze și că pe timpul verii s-au realizat puține tranzacții. Totodată Guvernul nu ar fi elaborat un plan de urgență pentru iarna care stă să înceapă. Prețul gazelor va și el o problemă, căci va fi cu mult mai mare decât cel din iarna trecută.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, ține să-l contrazică pe Eric Stab, afirmând că în acest moment, cantitatea de gaze aflată în depozite este mai mare decât necesarul estimat pentru sezonul rece.

“Conform hotărârii de Guvern, avem obligația de a înmagazina pentru această iarnă o cantitate de gaze de două miliarde de metri cubi. În acest moment, avem în depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel că obligația de înmagazinare este depășită, ca în fiecare an”, a precizat Robert Tudorache.

În încercarea de a liniști populația, Romgaz a ținut și ea să menționeze că are înmagazinată în prezent o cantitate de gaze naturale de 633,83 milioane metri cubi de gaze, dublu față de obligația stabilită prin Ordinul Autorității Naționale de reglementare în Energie.

Redactor: Ramona Caba