Gata cu fumatul în spațiile publice!

Oficial, fumătorii nu vor mai putea să-și aprindă liniștiți țigara în spațiile publice închise. Și asta pentru că legea care interzice acest lucru a intrat în vigoare. Țigările electronice intră, de asemenea, în neconcordanță cu actul normativ și vor fi interzise în baruri, restaurante, cluburi sau orice alt spațiu public delimitat de doi pereți și un acoperiș. Cei care sunt prinși că încalcă legea, riscă amenzi uriașe.

Ar fi mai ușor să enumerăm locurile în care fumat va fi permis începând cu data de 16 martie și asta pentru că legea este extrem de strictă și interzice fumatul în mai toate spațiile publice care au cel puțin doi pereți și un acoperiș. Astfel, fumătorii își vor putea lua adio de la țigara aprinsă la masă, în cafenele, cluburi sau baruri.

Managerii din Constanța spun că această lege va avea un impact considerabil asupra afacerilor. Negativ, pentru că vânzările, cred ei, vor scădea și asta pentru că românii sunt obișnuiți să asocieze ieșitul în oraș cu fumatul. Totuși, în tot răul este și un bine, tot în opinia patronilor de cafenele. În interiorul acestora se va simți miros de cafea și nu miros de țigară sau nori de fum așa cum se petrecea pînă acum.

Pentru a fi siguri că nu este loc de echivoc, guvernanți au întocmit și un ghid de informare, ce va fi disponibil online și unde se arată clar care sunt locurile destinate fumătorilor . Cît despre autoritățile care vor avea grijă ca patronii de spații comerciale și șefii de instituții să respecte legea, aici lucrurile nu sunt atat de clare.

Potrivit Ordinului Ministrului Afacerilor Interne sunt desemnați să constate contravenții și să aplice sancțiuni contravenționale stabilite prin lege, ofițerii și agenții din cadrul Poliției Române, ai Poliției de Frontieră, personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a inspectoratelor județene, precum și ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române.

În plus, reclamațiile pe acest subiect vor putea fi înregistrate prin Serviciul Unic 112, apelurile urmînd să fie redirecționate către Serviciul de Telecomunicații Speciale, pentru a nu bloca linia de urgențe.

Cu toată bătaia de cap, cei mai fericiți sunt nefumătorii care nu vor mai fi nevoiți să inhaleze substațele novice emise de cei din jur.

De partea cealaltă, promotorii acestui viciu sunt conștienți că ar trebui să urmăm exemplu celorlalte țări și să devenim mai civilizați, respectând drepturile nefumătorilor, dar și pe cele ale fumătorilor.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea