Gara, fără facilități pentru persoanele cu handicap

Persoanele cu handicap locomotor care ajung în gara Constanța trebuie să parcurgă aproximativ 500 de metri până la locul unde a fost amenajată rampa de acces pentru ei. Locul este practic în afara gării, iar situația este acceași de foarte mulți ani, deși gara a trecut printr-un proces de modernizare.

Pentru persoanele cu handicap, trăitul în România este o adevărată dramă. Pentru ei există foarte puține facilități, iar transportul poate fi o povară. Gara din Constanța este unul dintre exemple. De la ghișeul de bilete până la linia 1 nu există decât o rampă foarte îngustă, care poate fi folosită maximum pentru un mic bagaj. Marea problemă începe atunci când cei cu handicap locomotor trebuie să se îndrepte către una dintre liniile 2,3,4 sau 5. Rampa amenajată abia dacă poate fi zărită la mare depărtare.

Indicatoarele care arată locul către rampa destinată persoanelor cu handicap sunt plasate din 200 în 200 de metri. Până să ajungi la cel de-al doilea semn trebuie să mergi aproximativ un minut pe jos și ai impresia permanentă că nu te afli pe drumul cel bun. Călătorii sunt și ei mirați de situația în care sunt puse persoanele cu handicap.

Gara din Constanța a fost inaugurată în anul 1960, iar recent a fost modernizată. În incintă nu au fost însă incluse și rampe pentru handicapați, astfel că singura astfel de facilitate se află undeva în afara gării.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea