GAERM, sprijinul UE pentru Chișinău

Grupul pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova s-a reunit, în data de 26 februarie 2018, la Bruxelles. Întrunirea a fost prezidată de Ministrul Român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

Bruxelles, capitala Belgiei, a fost, în data de 26 februarie 2018, amfitrioana celei de-a XII-a întruniri a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova. Reuniunea, condusă de șeful diplomației românești, Teodor Meleșcanu, l-a avut ca invitat principal pe Tudor Ulianovschi, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Adunarea s-a bucurat atât de prezența omologilor săi din țările membre ale Blocului Comunitar, cât și de participarea unor înalți oficiali din cadrul instituțiilor Uniunii.

Parcursul european al Chișinăului a constituit punctul central al dezbaterilor participanților la reuniune. Dialogul a vizat stadiul reformelor și principalele direcții de acțiune în vederea inserării Acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Accelerarea reformelor a fost punctul de vedere pe care au marșat reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene. Opinia acestora converge spre ideea că realizarea responsabilităților asumate de autoritățile moldovene va oferi cetățenilor de peste Prut un nivel de trai îmbunătățit.

Alocuțiunea liderului diplomației din România, Teodor Meleșcanu, a îndemnat Blocul Comunitar la acordarea sprijinului necesar Republicii Moldova pentru îndeplinirea obiectivelor europene.

Grupul pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova a fost organizat, în ianuarie 2010, la propunerea României, inițiativă care s-a bucurat și de susținerea statului francez, reuniunea din 26 februarie 2018 fiind convocată de Miniștrii Afacerilor Externe din cele două țări.

Redactor: Mihaela Țânțaru