Furtuna a oprit un turbo-reactor al centralei de la Cernavodă

Pe lângă pagubele produse în județ, furtuna de marți a provocat și oprirea unui reactor al Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavodă. Potrivit unui comunicate al conducerii ”Nuclearelectrica SA”, vântul puternic a provocat o avarie și le-a dat de fucră angajaților companiei, care au luat măsurile de siguranță impuse în astfel de situații.

Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost deconectată de la Sistemul Energetic Național, marți după-amiază,  ora 15:37,  din cauza unei avarii la linia de de 400 KV.

Această defecțiune, apărută din cauza vremii nefavorabile, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unității 1 de la rețeaua națională.

“Ca urmare a reducerii puterii pe fondul deconectării turbogeneratorului de la rețea, specialiștii Centralei Nuclear-Electrice Cernavodă au constatat necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare care, conform procedurilor centralei, se pot realiza numai cu reactorul în stare oprită. După finalizarea acestor lucrări, Unitatea 1 va fi reconectată la Sistemul Energetic Național”, se arată în comunicatul emis de conducerea companiei.

Tot în comunicat se afirmă că sistemele centralei funcționează conform proiectului și nu există niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător.

Redactor: Daniel Albu