Furtuna Ciara: 8 decese în Europa

Furtuna Ciara care a măturat Europa a provocat decesul a cel puţin opt persoane în mai multe state de pe ”Bărânul continent”.

În Polonia, o femeie de 52 de ani şi cele două fiice ale sale, de 15, respectiv 21 de ani, şi-au pierdut viaţa luni, după ce vânturi puternice au smuls un acoperiş într-o staţiune de schi din Munţii Tatra. Un băiat de 16 ani a suferit un traumatism cranian în urma aceluiaşi incident.
În Suedia, un bărbat a murit, iar un al doilea a fost dat dispărut şi se presupune că este decedat, după ce ambarcaţiunea în care se aflau s-a răsturnat duminică pe un lac din sud-vestul Suediei, din cauza vânturilor puternice. Cetățeanul dat dispărut este căutat în continuare de o echipă de salvatori cu ajutorul unui elicopter.
Un bărbat de 58 de ani a decedat duminică în comitatul Hampshire din sudul Angliei după ce un copac s-a prăbuşit peste autovehiculul în care seafla.
În Elveţia, vânturile puternice au împins remorca unui vehicul pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu vehiculele aflate în circulaţie. O persoană de 36 de ani şi-a pierdut viaţa în urma accidentului.
În Slovenia, un copac s-a prăbuşit pe un autovehicul provocând decesul şoferului.
Alte sute de cetățeni de pe ”Bătrânul continent” au fost răniți de furtuna nemiloasă. Mulți nu au ținut cont de riscurile la care se expun și s-au aventurat în mijlocul naturii dezlănțuite.

Pe teritoriul Marii Britanii, furtuna a adus în 24 de ore o cantitate de precipitaţii egală cu volumul înregistrat de obicei într-o perioadă de 45 de zile, inundând drumuri şi perturbând traficul rutier.

Serviciile meteorologie au avertizat de asemenea în ceea ce priveşte nivelurile foarte ridicate ale apelor de-a lungul coastelor Danemarcei, Norvegiei, Suediei şi Finlandei.

Furtuna a înaintat înspre est în interiorul continentului după ce a lovit mai întâi Insulele Britanice, iar apoi Europa Continentală, cu vânturi de intensitatea unui uragan doborând arbori şi avariind clădiri.

Intemperiile au lăsat sute de mii de locuinţe fără electricitate în Franţa, Cehia, Polonia, Marea Britanie, Estonia şi Letonia. Traficul aerian și feroviar a fost perturbat, sute de zboruri sau trenuri fiind anulate.

Furtuna Ciara s-a îndepărtat, dar aceasta nu înseamnă că vremea va fi mai calmă, întrucât săptâmâna va fi caracterizată prin intensificări puternice ale vântului, au avertizat meteorologii britanici de la Met Office.

Redactor: Mihaela Țânțaru