Furia iernii, zid pentru misiunile aero-medicale

Gerul, viscolul și ninsoarea abundentă au fost adevărate provocări pentru instituțiile statului, ultimele zile calendaristice de iarnă făcând imposibilă desfășurarea multor activități. Nici elicopterele Ministerului Afacerilor Interne nu s-au putut ridica de la sol pentru a veni în sprijinul persoanelor care aveau nevoie urgentă de asistență medicală.

Sezonul rece a aruncat, în vâltoarea ultimelor zile calendaristice de iarnă, aprigele lui arme. Gerul, viscolul și ninsoarea abundentă au fost în linia întâi în conflictul cu vestita primăvară, confruntarea dintre cele două anotimpuri întrerupând activitatea multor instituții ale statului. Mărțișorul, mesagerul primăverii, a întrerupt gâlceava, aeronavele Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne reluând activitățile de salvare. Elicopterele au efectuat primele misiuni aero-medicale de transport ale unor persoane care necesitau asistență medicală de urgență, după mai multe zile de frig în care nu s-au putut ridica de la sol.

Aparatele de zbor au desfășurat opt acțiuni umanitare, intervenind pentru salvarea a doi nou-născuți din județele Giurgiu și Dolj și a unei gravide din  județul Constanța. Acestor operațiuni li s-au mai adăugat misiunile destinate salvării a două femei din județele Brăila și Tulcea, respectiv un caz de septicemie și celălalt prezentând probleme respiratorii.

În perioada codului galben sau portocaliu de ninsoare și viscol, colaborarea instituțiilor statului, în care au fost prezente cadre din Ministerul Afacerilor Interne, s-a concretizat în 79 de intervenții de urgență de care au beneficiat 87 de pacienți, dintre care 26 de copii și 17 femei însărcinate. Operațiunile privind deblocarea din nămeți a peste 630 de persoane se subscriu cooperării menționate.

Grija față de cetățean a determinat Ministerul Afacerilor Interne să acționeze zilnic, în panica iscată de viscol și ninsoare, cu aproximativ 19.000 de polițiști, pompieri și jandarmi, utilizându-se peste 9.000 de mijloace tehnice.

Redactor: Mihaela Țânțaru