Funeraliile Reginei – Mamă Elena a României

Trupul neînsuflețit al Reginei-Mamă Elena va fi adus în țară. Acesta va fi reînhumat la Curtea de Argeș și își va găsi odihna veșnică alături de fiul ei, Regele Mihai I, lângă care va fi înmormântat. Anunțul a fost făcut de Casa Regală a României.

“Începând din data de 6 octombrie, toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale. Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena. Familia Regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.”, se arată într-un comunicat al Casei Regale.

Începând de vineri, 11 octombrie, o carte de condoleanţe va fi deschisă la Palatul Elisabeta și se va afla la dispoziţia publicului până în ziua de luni, 21 octombrie. Condoleanţele pot fi transmise şi online.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei-Mamă Elena va fi repatriat în data de 18 octombrie. Acesta va fi adus în țară cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române, care va ateriza la ora 12.00, pe Aeroportul Internaţional Otopeni, unde se va desfășura un ceremonial militar și religios. La eveniment, vor fi prezenți Custodele Coroanei Române, Margareta, membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

”În intervalul orar 12.45 – 16.00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13.00), Titu (ora 13.45), Găeşti (ora 14.10), Topoloveni (ora 14.40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15.05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16.00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.”, se precizează în același comunicat.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală la ora 16.45. Începând cu ora 17.15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc. Cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Reginei – Mamă Elena vor avea ocazia să facă acest lucru și sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 08.00 la ora 10.00.

”Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mănăstire). Majestatea Sa Margareta roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă.”, informează Casa Regală.

În aceeaşi zi, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12.40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13.00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

Regele Mihai I a fost foarte apropiat de mama sa. Regina Elena s-a născut în Grecia în anul 1896, fiind fiica regelui Constantin I şi a reginei Sofia. Era strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și stră-strănepoata Țarului Nicolae I al Rusiei.

Căsătoria ei din anul 1921 cu regele Carol al II-lea a fost aranjată de părinţii acesteia şi de Regina Maria. Infidelitățile soțului ei au condus, însă, la destrămarea mariajului. Ea a divorţat de Carol în 1928. După abdicarea forțată a Regelui Mihai, Elena a împărtășit soarta fiului ei, trăindu-și restul vieții în exil, în orașul italian Florența. În ultimii ani ai vieții, s-a mutat, din cauza sănătății, în Elveția, la Lausanne, apoi la Versoix.

Regina Elena a decedat în data de 29 noiembrie 1982 la Lausanne, timp în care ţara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Redactor: Mihaela Țânțaru