Fumatul, una dintre cauzele cancerului

Cancerul se răspândește într-un număr alarmant. Una dintre cauzele apariției acestei boli este fumatul. Mulți dintre români nu renunță la acest viciu pentru că, spun ei, riscă să se îngrașe.

Anual, pe 4 februarie, este marcată ziua mondială de luptă împotriva cancerului. Cu acest prilej se militează pentru accesul egal a tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii. Fumatul este cauza a 22% dintre cesele provocate de cancer și a mai bine de 70% dintre cele provocate de cancer pulmonar. Numărul deceselor din cauza cancerului, la nivel mondial, este în continuă creștere, estimându-se 13,1 milioane de decese în 2030.

Se știe bine că este mult mai important să previ decât să tratezi, însă, mulți dintre români ajung prea târziu la medicul pneumolog. Fumătorii trebuie să înțeleagă și să conștientizeze riscurile la care se expun în momentul în care își aprind o țigară. Totodată, trebuie să știe că sunt responsabili și de fumatul pasiv al celor care se află în jurul lor, acesta fiind la fel, dacă nu chiar mai toxic decât fumatul activ.

Multora dintre fumători le este greu să renunțe la acest viciu. Unii din lipsa unei motivații suficient de mari, alții din comoditate.

Primele zile de după renunțarea la fumat sunt cele mai grele și asta doarece corpul începe să se dezobișnuiască de doza de tutun.

Din 16 martie fumătorilor le va fi și mai greu și asta pentru că de la această dată intră în vigoare legea care interzice fumatul în spațiile publice.

Reporter: Cerasela Videanu ; imagine: Adrian Florea