Fructele de sezon au devenit un lux pentru oamenii de rând

Un kilogram de cirese costa echivalentul a trei kilograme de carne de pui. In aceste conditii putini sunt cei care si-au permis sa le guste anul aceste.

Comerciantii nu indraznesc sa iasa pe tarabe cu cantitati mari de cirese de import. Recunosc si ei ca sunt foarte scumpe. In plus, se strica relativ usor si, in lipsa unui numar mare de cumparatori, risca sa ramana o investitie nerentabila.

Oamenii recunosc ca momentan isi pun pofta in cui deoarece nu isi permit sa scoata cateva sute de  lei din buzunar pentru un kilogram de cirese. Cei mai multi dintre ei spera ca le vor gusta in luna iunie cand se vor ieftini.

In comparatie cu ciresele, capsunile – al caror sezon a inceput deja – costa 10 lei kilogramul si toti comerciantii jura ca sunt proaspat culese din gradinile lor. La acelasi pret se vand si perele, evident din import. Printre cele mai ieftine fructe din piata se numara merele – 3,5 lei kilogramul sau portocalele – 5,5 lei kilogramul. Niciun fruct nu se apropie insa de pretul cireselor. Comerciantii spun insa ca acesta va scadea rapid pe masura ce productia autohtona se va coace.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes