Fructe de pădure infestate cu hepatita A

fragute contaminateDupă scandalul cărnii de cal, țara noastră a intrat din nou în atenția autorităților de peste hotare. De data aceasta este vorba despre fructe de pădure congelate, contaminate cu virusul hepatic A. Loturile infestate au fost descoperite în Italia, printre țările exportatoare fiind și România.

Fructele de pădure congelate care au fost importate din România, Polonia, Bulgaria, Canada şi Serbia au fost retrase de la vânzare în Italia, după ce s-a descoperit că sunt contaminate cu virusul hepatitei A. Președintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Vladimir Mănăstireanu, a declarat că au fost efectuate mai multe verificări, în urma cărora nu au fost găsite probleme la producătorul român. Oficialul nu exclude posibilitatea ca lotul de fructe să fi fost contaminat la procesatorul italian care a realizat mixul. Din România au plecat doar loturi de afine congelate.

“Este vorba despre un mix de fructe provenit din trei ţări. România a trimis doar afine congelate, din informaţiile pe care le avem noi. Din verificările pe care le-am făcut, la exportatorul român nu există niciun fel de problemă. A fost o alertă pe sistemul rapid de alertă, ANSVSA ia imediat toate măsurile şi face anchetă“, a declarat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Hepatita de tip A este o boală infecţioasă cauzată de un virus care se transmite prin alimente şi apă contaminată.

Redactor: Raluca Damian