Frontierele UE, amenințate de criza migrației

Grecia şi Bulgaria se confruntă cu un val de migranţi din Turcia, după ce Ankara a anunţat săptămâna trecută că nu va mai împiedica refugiaţii să intre în Uniunea Europeană.

Ankara a reacționat  în această manieră după ce peste 30 de militari turci și-au pierdut viața în urma unor raiduri aeriene în Siria.

Prin deschiderea frontierelor pentru migranți, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut astfel presiune asupra Uniunii Europene şi ţărilor membre NATO pentru a obţine sprijinul lor în operaţiunile sale militare în Siria.
Autorităţile elene şi bulgare au întărit securitatea la frontierele cu Turcia. Poliția greacă a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a respinge sutele de migranți care au încercat să traverseze duminică granița dinspre Turcia, în a doua zi consecutivă de confruntări la trecerea de frontieră din nord-estul statului elen.

În tot acest timp, situația la frontiera bulgară a fost mult mai puțin gravă. Premierul bulgar Boiko Borisov se va întâlni la Ankara cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre migraţie în contextul situaţiei din provincia siriană Idlib, unde forţele militare ale Turciei se confruntă cu cele ale regimului de la Damasc, susţinut de Rusia.

Bulgaria şi Turcia au relaţii diplomatice şi economice privilegiate, însă guvernul de la Sofia a ordonat din 2016 construcţia unui gard de-a lungul frontierei comune de aproximativ 250 de kilometri, pentru a împiedica trecerea migranţilor.

Liderul de la Palatul Elysee, Emmanuel Macron, susţine solidaritatea Franţei cu Grecia şi Bulgaria în criza migraţiei.

”Deplină solidaritate cu Grecia şi Bulgaria, Franţa este gata să contribuie la eforturile europene pentru a le acorda rapid asistenţă şi pentru a apăra frontierele. Trebuie să acţionăm împreună pentru a evita o criză umanitară şi a migraţiei.”, a scris Macron într-un mesaj difuzat pe reţeaua Twitter duminică seara.

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat îngrijorarea Blocului Comunitar faţă de fluxul necontrolat de migranţi din Turcia.

”Prima noastră prioritate în această fază este să ne asigurăm că Grecia şi Bulgaria primesc sprijinul nostru deplin. Suntem gata să oferim un ajutor suplimentar, în special prin intermediul Frontex (agenţia europeană de control al frontierelor) la granitele terestre.”, a notat Ursula von der Leyen, tot pe Twitter.

Ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, a afirmat că Uniunea Europeană ”trebuie de asemenea să dea dovadă de fermitate faţă de Turcia şi Erdogan care, în această privinţă, la fel ca asupra multor altor subiecte, se joacă, din păcate, cu focul”.

La frontiera între Turcia şi Grecia, continuă să se adune mii de migranţi în speranţa că vor putea să treacă, în pofida măsurilor draconice luate de Atena, ale cărei forţe de securitate au recurs la grenade lacrimogene şi utilizează tunuri cu apă.

Încercând să accentueze presiunea asupra Uniunii Europene, Erdogan a afirmat luni, într-un discurs rostit la Ankara, că va menţine ‘deschise porţile spre Europa’.

„Acum, o să luaţi partea voastră de povară. De când ne-am deschis frontierele numărul celor care s-au îndreptat către Europa a atins sute de mii. În curând acest număr se va exprima în milioane”, a declarat președintele turc.

În faţa acestei situaţii şi pentru a-şi demonstra solidaritatea, conducătorii instituţiilor europene se vor deplasa marţi în partea greacă a frontierei cu Turcia, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Redactor: Mihaela Țânțaru