Fregata Regina Maria s-a întors acasă după o lună

Fregata Regina Maria a executat o misiune de patrulare a liniilor  de comunicaţii maritime şi monitorizarea traficului comercial pentru depistarea unor activităţi ilegale. Nava a parcurs 5700 de mile marine în mai puţin de 600 de ore de marş iar echipajul a monitorizat aproximativ 200 de nave comerciale interogând peste 80 dintre acestea cu sprijinul piloţilor marinari care au efectuat peste 30 de ore în cadrul misiunilor de supraveghere aeriană.

Forţele Navale Române participă din anul 2005 la Operaţia Active Endeavour contribuind activ la îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul sistemului de securitate internaţională. Echipajul format din 224 de marinari români, printre care şi 3 femei,  a făcut faţă cu brio tuturor acţiunilor din cadrul misiunii.

Ceremonia de întâmpinare a navei a s+a desfăşurat în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale Mircea Duşa precum şi a altor oficialităţi militare, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cadre militare în rezervă şi în retragere.

Militarii reîntorşi acasă au fost aşteptaţi cu nerăbdare şi cu multe emoţii de  familiile şi prietenii care îi susţin în orice acţiune. Cei mai nerăbdători , ca de fiecare dată au fost copiii.

Operaţia Active Endeavour la care a participat Fregata Regina Maria a luat fiinţă în anul 2001 ca răspuns imediat al NATO la atacurile teroriste împotriva Statelor Unite ale Americii din 11 septembrie.

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: Alex Brinzaru