Fregata Regele Ferdinand și militarii de la bordul ei s-au întors cu bine acasă (VIDEO)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6CbcUjmZGPU[/youtube]Regele Ferdinand a tras la cheu în Portul Militar la ora 11.00. Rudele militarilor, copii, părinți, soții și prieteni au mers mai devreme să îi aștepte, chiar dacă afară temperaturile abia treceau de zero grade.

În cele din urmă Regele Ferdinand a tras la țărm și au urmat ceremoniile militare și religioase. Primul care a coborât la țărm a fost comandantul navei, comandorul Mihai Panait.

Nava și echipajul au marcat o serie de premiere pentru România și pentru ei.

Astfel, fregata “Regele Ferdinand”, a tranzitat, la 25 septembrie, în premieră pentru o navă de luptă a Forţelor Navale Române, Canalul Suez și după opt ani de la intrarea în serviciul forţelor navale, nava a participat pentru prima dată la o misiune internaţională cu elicopterul IAR Puma Naval la bord. Militarii români au executat misiuni de inspecţie executate la navele comerciale şi ambarcaţiunile din zona de responsabilitate, asigurarea escortei unei nave care transporta alimente în programul World Food Programme, între două porturi somaleze. Momentul culminant al participării fregatei “Regele Ferdinand” la Operaţia ATALANTA a avut loc la data de 21 noiembrie, când militarii români au participat, alături de echipajul fregatei turceşti “Gemlik”, la capturarea a nouă persoane suspectate de acte de piraterie, în largul coastelor Somaliei, la o distanţă de 420 mile marine de ţărm. Cele nouă persoane, suspectate de acte de piraterie, au fost reţinute şi ambarcate la bordul fregatei “Regele Ferdinand”, pentru investigaţii, iar skiff-ul (barca piraţilor) a fost distrus, în vederea prevenirii utilizării acestuia în acte de piraterie.

La bordul navei au urcat și oficialii care au asistat la sosirea navei.  Generalul-maior Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General i-a felicitat pe militari.

Primul marinar căruia i s-a permis să coboare pe țărm pentru a fi alături de familie a fost un membru al echipajului care a devenit tătic în timp ce era în misiune. Câteva minute mai târziu li s-a permis și altor militari să coboare pe cheu, căci dorul de familie și cei dragi a fost cel mai greu de suportat.

Prin modul în care s-a comportat pe timpul misiunii, echipajul de la bordul fregatei “Regele Ferdinand” a confirmat faptul că militarii români sunt remarcabili reprezentanţi ai României pe mapamond, demonstrând că Forţele Navale Române dispun de personal bine pregătit, care, prin modul în care îşi îndeplineşte misiunile, continuă să contribuie la consolidarea relaţiilor de cooperare maritimă internaţională ale României.

Reporter: Catalin Schipor ; Imagine: Alex Brinzaru / Fortele Navale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.