Fraudă la Crucea Roșie

Crucea Roșie se află în centrul unui scandal de amploare după ce s-a aflat că angajați ai săi sunt acuzați de implicarea în numeroase fraude, care au implicat  bani ai organizației. În urma unui audit, a reieșit faptul că cinci milioane de euro au fost deturnați din fondurile pentru Ebola, în trei țări ale Africii de Vest.

Crucea Roșie a dezvăluit că peste cinci milioane de euro au fost deturnați în Africa de Vest, din fondurile destinate luptei împotriva epidemiei de Ebola. Acest fapt a fost posibil cu complicitatea angajaților săi, în perioada 2014-2016.

 Într-un comunicat publicat pe site-ul organizației, se arată că: ”’Federația internațională a societăților de Crucea Roșie și Semiluna Roșie (FICR) este revoltată să afle că astfel de fraude au fost efectuate în Guineea, Sierra Leone și Liberia”.

În aceste trei state, epidemia de Ebola a ucis peste 11.300 de persoane  iar alte 29.000 au fost afectate.

Federația internațională a societăților de Crucea Roșie a precizat că programele inițiate pentru a stopa epidemia au fost ”printre cele mai complexe din istoria recentă a umanității” și că zeci de milioane de euro au fost puse la dispoziția societăților sale din țările africane menționate.

Rapoartele de audit au fost cele care au scos la iveală ”o înțelegere secretă între angajați ai societăților de Crucea Roșie și salariați ai unei bănci din Sierra Leone.  Au fost descoperite și facturi false emise de un punct de control vamal din Guineea. În momentul de față sunt în desfășurare anchete, în Liberia, pe tema supraevaluării prețului produselor medicale, a salariilor și a primelor pentru voluntari. Prejudiciul estimat, doar în Liberia, fiind de 2,3 milioane de euro.

Federația internațională a societăților de Crucea Roșie a comunicat că va cere tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate în aceste fraude și va solicita recuperarea fondurilor deturnate sau însușite ilegal.

Redactor: Ramona Caba