Fraudă fiscală și amendă record

Justiția franceză nu iartă! Gigantul bancar UBS a fost condamnat la plata unei amenzi cu o valoare record: 3,7 milioane de euro. Aceasta este cea mai mare amendă impusă  vreodată de justiția franceză într-un dosar de evaziune fiscală.

După șapte ani de investigații, un tribunal corecțional din Paris a decis ca UBS, cea mai mare instituție bancară din Elveția, să fie condamnată la plata unei amenzi uriașe. Valoarea acesteia se ridică la 3,7 miliarde de euro și reprezintă cea mai mare amendă impusă vreodată de justiția din Hexagon. Valoarea record a fost stabilită ca urmare a desfășurării de activități bancare ilegale și fraudă fiscală. Practicile ilicite de care este acuzată instituția bancară se referă la perioada 2004 – 2012, când UBS a ajutat mii de contribuabili francezi să evite plata taxelor.

“Bancherii din Europa monitorizează îndeaproape acest caz și vor încerca să evalueze cât de expuși sunt la riscuri similare”, a declarat Thierry Bonneau, profesor de drept bancar la Universitatea Pantheon-Assas din Paris, înaintea hotărârii.

În afara cuantumului amenzii, UBS trebuie să vireze statului francez alte 800 de milioane de euro, drept despăgubiri suplimentare. De asemenea, filiala din Hexagon a fost condamnată pentru complicitate în derularea acelorași activități ilegale. În cazul filialei, valoarea amenzii se ridică la 15 milioane de euro.

În același timp, șase foști oficiali ai UBS France au fost judecați în acest dosar de evaziune fiscală în intervalul octombrie – noiembrie 2018. Unul dintre ei a fost achitat, iar ceilalți cinci au fost condamnați la închisoare, cu suspendare, și la plata unor amenzi. Pedepsele privative de libertate ale acestora au variat de la șase până la 18 luni, în vreme ce sancțiunile pecuniare au fost cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro.

UBS nu este la prima abatere de la litera legii. În 2014, instituția bancară a acceptat să achite în Germania o amendă de 300 de milioane de euro, în timp ce problemele cu justiția de pe teritoriul american s-au încheiat în 2009 cu o înțelegere în cuatum de 780 de milioane de dolari.

Redactor: Mihaela Țânțaru