Frații Caratană – condamnați definitiv la ani grei de detenție

Magistrații Curții de Apel Constanța s-au pronunțat, luni, 7 noiembrie, în dosarul fraților Mișu și Mihăiță Caratană, cei doi fermieri din Mihail Kogălniceanu, acuzați că, în urmă cu câțiva ani, au sechestrat mai mulți ciobani pe care i-au exploatat după bunul plac, i-au bătut și și-au bătut joc de ei. Cei doi, împreună cu alți apropiați ai lor, au primit pedepse cuprinse între 3 și 9 ani de detenție cu executare. Sentința este definitivă.

Într-o dimineaţă din toamna anului 2009, poliţiştii din Kogălniceanu, însoţiţi de luptătorii Trupelor Speciale, au demarat o acţiune coordonată de Parchetul Tribunalului Constanţa, concretizată în mai multe descinderi la fermele fraţilor Caratană, dar şi la unii apropiaţi ai lor, cum ar fi Liviu Ghiorţu. Aici oamenii legii au găsit 14 persoane, printre care şi un copil de 15 ani, care trăiau în condiţii inumane, cu mâncare puţină, cu salarii neplătite de mai bine de jumătate de an şi cu interdicţia de a pleca prea departe. Unii nu aveau voie nici să îşi vadă rudele, deşi acestea se aflau în zonă. După ce au fost eliberaţi, cei 14 şi-au petrecut 2 zile în sediul Poliţiei, unde au fost hrăniţi din banii poliţiştilor, iar unii dintre ei prezentau urme evidente de violenţă. Cu puţin timp înaintea descoperirii acestora, poliţiştii din Kogălniceanu au avut mai multe conflicte cu cei doi fraţi, care au agresat 2 poliţişti chiar în sediul Poliţiei. Unul dintre ei este comisarul-șef Laurențiu Carp, fostul șef al Poliției Mihail Kogălniceanu, actual comandant al Secției 3 a Poliției Municipiului Constanța. Acesta s-a constituit parte civilă.

Deși istoricul acestui proces penal este presărat cu fel de fel de declarații contradictorii și răsturnări de situație, judecătorii au reușit să pună cap la cap toate aspectele pentru a trage concluziile corecte. Acuzațiile aduse clanului Caratană sunt: lipsire de libertate, violare de domiciliu, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, respectiv loviri sau alte violenţe.

În cele din urmă i-au găsit vinovați și i-au condamnat pe ”stăpânii de sclavi” la pedespe privative de libertate, astfel:

Mihăiţă Caratană – nouă ani de închisoare
Mişu Caratană –  trei ani de închisoare
Liviu Ghiorţu – şase ani şi şase luni de închisoare
Enache Cristian Şapte – opt ani de închisoare
Ion Vişan – opt ani şi 6 luni de închisoare
Dumitru Mitrenga – opt ani de închisoare

Pe proprietatea acestora s-a mai găsit, la vremea respectivă,  și o fabrică ilegală de țigări, însă aceasta este o cauză separată. În ceea ce-i privește pe alți membri din același grup, au fost prinși și condamnați la închisoare pentru fraude electorale, la alegerile locale din 2012.
Persoanele vizate au primit vizita polițiștilor pentru punerea în executare a pedepselor.

Redactor: Daniel Albu