Fostul episcop al Hușilor, reținut după ce și-a abuzat sexual elevii

Scandal în curtea Bisericii Ortodoxe Române. Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, pe numele său de mirean – Corneliu Onilă, a fost reținut, joi, pentru 24 de ore.

Ierarhul este acuzat de viol și act sexual cu minori, după ce ar fi constrâns mai mulți elevi de la seminar să întrețină relații sexuale cu el.

Potrivit informațiilor apărute în presă, în urmă cu câțiva ani, fostul ierarh, care a condus episcopia Huşilor între anii 2009-2017, s-ar fi folosit de funcţie şi calitatea de profesor la seminarul teologic, pentru a ademeni elevi în scop sexual. Năravurile sale ar fi fost înregistrate, fără ca acesta să ştie, de unii dintre elevi.

După ce au apărut reclamații împotriva episcopului, în 2017, a fost deschis un dosar, însă procurorii au stabilit atunci că nu sunt suficiente probe, motiv pentru care ancheta a fost închisă, iar Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcţie. Însă, pe baza unor mărturisiri ale foștilor elevi abuzați sexual, dar și a imaginilor video, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au decis redeschiderea dosarului privind abuzurile sexuale de la Seminarul Teologic Huşi.

Astfel, după continuarea cercetărilor, joi, 21 mai, ierarhul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței în vederea luării unei măsuri preventive. Reprezentanții Patriarhiei Române au precizat că dacă justiția îl va găsi vinovat pe fostul episcop, acesta va fi caterisit.

“Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.

În noul context al reținerii, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua, la rândul său, decizia irevocabilă a caterisirii.”, se arată într-un comunicat al patriarhiei.

Dacă va fi găsit vinovat, Corneliu Bârlădeanu ar putea fi condamnat la o pedeapsă de până la 10 ani de detenție.

Redactor: Daniel Albu