Fost decan al Facultății de Teologie din Constanța, trimis în judecată

Fostul decan al Facultăţii de Teologie în cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, Bogdan Moise, a fost trimis în judecată. Acesta este acuzat de fals intelectual şi complicitate la instigare la abuz în serviciu, după ce ar fi ajutat un candidat să ocupe posturi universitare, în mod ilegal.

Într-un comunicat al DNA din data de 31 octombrie se arată că, în perioada 2013-2015, Bogdan-Florin Chiriluţă, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea Ovidius Constanţa – Facultatea de Teologie, ar fi întocmit, în fals, şase declaraţii pe propria răspundere, pe care le-a depus la dosarul personal. Ulterior, acesta a fost numit lector şi conferenţiar universitar, primind, în total, suma de 118.570 lei.

Procurorii afirmă și că, anul acesta, în aprilie, Bogdan-Florin Chiriluță a prezentat Comisiei de verificare a activității științifice și de cercetare a candidaților înscriși la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferențiar și profesor în cadrul Universității Ovidius din Constanța, o revistă, în fotocopie, susținând că în cuprinsul ei ar fi publicat un articol de specialitate.

S-a constatat totodată, că, în demersurile sale infracționale, în anul 2013, inculpatul Chiriluță a beneficiat de ajutorul lui Moise Bogdan, la vremea respectivă decan al Facultății de Teologie din cadrul Universității Ovidius Constanța. Acesta, în calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universității cu verificarea criteriilor de promovare a candidaților, a declarat, pe proprie răspundere, că lectorul universitar Chiriluță Bogdan îndeplinește condițiile respective, ceea ce a condus la consecințele prezentate anterior.

În urma constatării acestor fapte, preotul Bogdan Moise, fostul decan al Facultăţii de Teologie în cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru acuzaţiile de complicitate la instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participaţiei improprii şi fals intelectual.

Lectorul universitar Bogdan- Florin Chiriluţă a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru  condamnare de  2 ani şi 3 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Dosarul de urmărire penală şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei privind pe Chiriluţă, au fost trimise la Tribunalul Constanţa.

Redactor: Ramona Caba