Fondurile UE au fost suspendate

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut ministrului Muncii Claudia Boghicevici să o demită pe Carmen Ionel, din funcţia de director general al Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Motivul? Management defectuos la nivelul Autorității. Prin urmare, Carmen Ionel a renunţat la funcție. Deficienţele din sistem vor costa România aproape 3,5 miliarde de euro din fonduri europene.

În urma unui control al Autorității Române de Audit efectuat asupra modului de implementare a fondurilor europene, au fost identificate deficienţe la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel. În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata fondurilor pentru o perioadă maximă de 6 luni. Conducerea ministerului Muncii a apreciat că problemele de management în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane necesită regândirea întregii strategii de accelerare a absorbţiei de fonduri europene în domeniul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Până la începutul lunii martie, agenţia trebuie să remedieze toate deficienţele indicate de Autoritatea de Audit, astfel încât plăţile de la Comisia Europeană să nu fie suspendate. Până în acest moment, au fost corectate peste jumătate dintre recomandările Autorităţii de Audit.  Comisarul european Dacian Cioloş a declarant că nu sunt motive de îngrijorare,  pentru că hotărârea
Comisiei Europene ar putea fi de întrerupere şi nu suspendare a fondurilor europene. El a precizat că decizia se va lua în următoarele zile şi chiar dacă va fi una de întrerupe aceasta nu va avea niciun impact asupra plăţilor beneficiarilor.

Întreruperea foindurilor de aproape 3,5 miliarde de euro a fost, se pare, unul dintre motivele care au stat la baza demiterii lui Carmen Ionel, Într-un comunicat al Ministerului Muncii se arată că premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a cerut ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe Carmen Ionel. Până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director general, interimatul va fi asigurat de Carmen Roşu. Aceasta are o experienţă de 15 ani în gestionarea fondurilor europene şi a fost director la Ministerul Finanţelor Publice.

Redactor: Raluca Damian