Fonduri substanțiale pentru fermieri

Guvernul a prevăzut la rectificarea bugetară fonduri substanţiale destinate fermierilor afectaţi de secetă. Şeful statului a susţinut o declaraţie de presă la finalul întâlnirii pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban şi cu mai mulţi miniştri.

Președintele a mai adăugat că o altă direcţie vizează pregătirea unor proiecte europene care vin în sprijinul fermierilor.

Reamintim că, pe lângă criza produsă de virusul SARS-COV-2, care a afectat toată țara, România se mai confruntă și cu o secetă puternică în multe regiuni ale țării. Cele mai afectate zone sunt Muntenia, Moldova și Dobrogea. În unele cazuri, recoltele au scăzut la jumătate comparativ cu anii trecuți. De exemplu, dacă în 2019 au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone de grâu, anul acesta lipsa apei din sol va face ca producția să se dimunueze cu 40%, lucru care ar putea duce la o scumpire a grâului.

Un număr de aproximativ 35.000 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică și o suprafață de peste un milion hectare de culturi au fost calamitate pe areale agricole importante la nivel național.

Redactor: Oana Jărloianu