Fonduri pentru România

Banca Europeană pentru Investiții a acordat României un împrumut de 450 milioane euro. Banii vor fi folosiți pentru punerea în aplicare a Programului de Dezvoltare Rurală, alături de ajutoarele nerambursabile de la fondul European Agricol.

Împrumutul acordat cu prilejul reuniunii Consliului de Administrație al Băncii Europene pentru Investiții va sprijini, printre altele, modernizarea a 3.000 de ferme. Fondurile vor cofinanța 400 de proiecte axate pe prelucrarea și comercializarea produselor agricole și 750 de programe pentru îmbunătățirea serviciilor destinate populației rurale. Împrumutul vizează creșterea competitivității în sectorul agricol și cel forestier, mai buna gestionare a resurselor naturale și încurajarea practicilor agricole ecologice.

”Banca UE continuă să sprijine dezvoltarea rurală în România. Împrumutul va contribui la dezvoltarea economiei rurale, la crearea de locuri de muncă şi la dezvoltarea întreprinderilor locale, infrastructurii, serviciilor şi, mai presus de toate, va dezvolta resursele umane prin activităţi de formare şi sprijin consultativ.”, a declarat Werner Hoyer, Președinte BEI

Prin acest împrumut, BEI va cofinanţa proiecte de dezvoltare rurală sprijinite din fonduri europene cu o valoarea totală de circa 5,4 miliarde de euro. Eugen Teodorovici este de părere că pentru a accesa mai repede sumele acordate din fonduri nerambursabile şi nu numai, România trebuie să-şi schimbe abordarea.

„Trebuie sa insistăm mai mult pe modul în care se derulează proiectele, ca banii să fie accesaţi la timp. În ultimele săptămâni, am avut în Guvern mai multe hotărâri prin care modificam termenele unor proiecte. Trebuie să găsim calea tot în zona altor bani pentru ca banii să fie acordaţi cum ne-am angajat”, a declarat Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este cel care se va ocupa de distribuirea fondurilor, iar beneficiarii finali ai împrumutului vor fi o serie de entități publice și private. Aceasta este a doua operațiune a Băncii Europene pentru Investiții care sprijină dezvoltarea rurală în România.

Redactor: Denisa Albu