Focuri de armă pe Marea Neagră

Focuri de armă au răsunat pe Marea Neagră! Luni dimineață, în jurul orei 06.50, sistemul SCOMAR a detectat o ambarcațiune clandestină la aproximativ 52 de mile marine est de localitatea Costineşti. Aceasta pescuia ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Poliția de Frontieră a acționat imediat și a trimis la fața locului o navă în vederea capturării ambarcațiunii. Ulterior aceasta a fost identificată ca fiind un pescador cu pavilion Turcia, inscripţionat „Baba Senol”.

La bordul vasului s-au aflat opt marinari turci, care nu au permis operațiunea de abordare și control din partea polițiștilor de frontieră constănțeni. Intrunșii nu au răspuns mijloacelor luminoase, acustice, semnalelor radio și nici somațiilor verbale.

Polițiștii de frontieră din Constanța au folosit armamentul din dotare împotriva pescadorului turcesc care bracona în apele teritoriale românești.

Alte două ambarcațiuni ale Gărzii de Coastă au venit în sprijinul navei Poliției de Frontieră, care a mai beneficiat și de ajutorul unei aeronave multirol. Prezența acesteia în zonă a fost determintă de  participarea la  Operațiunea Maritimă Comună privind combaterea migrației ilegale, activitățile de pescuit ilicit și poluare marină derulată la Marea Neagră sub egida Agenţiei pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, împreună cu Agenţia Europeană de Control al Pescuitului şi Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă.

După opt ore, marinarii au fost prinși.

„Poliţiştii de frontieră au procedat la abordarea ambarcaţiunii, echipajul pescadorului fiind transferat la bordul uneia dintre navele PFR. Cu această ocazie s-a constatat că trei dintre marinari prezentau plăgi superficiale, provocate de ricoşeul gloanţelor la contactul cu suprafaţa apei – doi la nivelul picioarelor, iar al treilea la nivelul şoldului (zgârietură), sens în care li s-a acordat primul ajutor.”, au mai precizat poliţiştii de frontieră.

La momentul acostării în Portul Mangalia,  cei trei marinari răniți au fost preluaţi de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa și au fost transportaţi la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri de specialitate. Aceștia sunt în afara oricărui pericol.

În urma operațiunii, pescadorul turcesc a fost serios avariat și în final s-a scufundat.

În acest caz, a fost demarată o anchetă. Investigațiile polițiștilor de frontieră se derulează sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Redactor: Mihaela Țânțaru