Focar de pestă porcină africană la vecinii din Ucraina

Există riscul real ca Pesta porcină africană  să se răspândească printre porcii mistreți din Delta Dunării! Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a aprobat capturarea exemplarelor de mistreţi din fondurile de vânătoare din Deltă, pentru a stabili dacă virusul pestei porcine africane a atins această zonă a României.

La începutul acestei luni, DSVSA a emis o atenţionare privind confirmarea în Ucraina, la o distanţă mică de judeţele Galaţi şi Tulcea, a unui focar de pestă porcină africană.

Pesta porcina este o boală a suinelor domestice şi sălbatice care nu poate fi prevenită prin vaccinuri şi care produce mari pagube socio-economice statului infectat.

Medicii veterinari au atras atenţia populaţiei asupra faptului că deţinătorii de porcine neidentificate nu vor primi despăgubiri din partea statului pentru animalele sacrificate în urma înregistrării unui focar. Pesta porcina africană nu se transmite la om, există doar riscul decimării animalelor domestice din gospodăriile particulare. De obicei mortalitatea este de 100%.

Redactor: Ramona Caba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.