FMI avertizează Marea Britanie

Fondul Monetar Internațional avertizează Marea Britanie asupra riscului de recesiune în cazul unui Brexit fără înțelegere. Ieșirea dezordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană ar avea consecințe cumplite.

Fondul Monetar Internațional a întocmit un raport care evidențiază riscurile unui Brexit fără înțelegere. În cazul unei ieșiri brupte din Uniunea Europeană, economia Regatului Unit se va contracta într-un ritm rapid.

Christine Lagarde, Directorul Executiv al FMI avertizează că vor exista costuri pentru Marea Britanie, indiferent de forma sub care Regatul va părăsi Uniunea Europeană.

”Dacă s-ar întâmpla asta, consecințele ar fi cumplite. Ar exista consecințe în ceea ce privește creșterea redusă, o creștere a deficitului bugetar și o depreciere a monedei. În concluzie, ar însemna o reducere a economiei. (…) Dacă ar fi înlăturate toate incertitudinile, ar fi mai bine. Incertitudinea dăunează economiei.”, a declarat Christine Lagarde, Director Executiv FMI

Declarațiile FMI vin într-un moment greu al Brexit-ului în care premierul britanic se luptă cu euroscepticii în privința planului de retragere. May a declarat că Bruxelles fie va accepta planul său, fie Marea Britanie va părăsi Uniunea fără înțelegere. La toate acestea se adaugă declarațiile făcute de primarul din Londra, care susține opțiunea unui alt referendum în care cetățenii să își exprime opinia în privința părăsirii Uniunii Europene.

FMI avertizează că timpul pentru negocierile Brexit este scurt, iar beneficiile Marii Britanii de pe urma Brexit vor fi puține sau inexistente, deoarece creșterea economică este cu mult mai mică decât fusese anticipat, iar investițiile de afaceri sunt mai mici decât era așteptat.

Redactor: Densia Albu