Flaminia a ajuns în Portul Constanța

După o lună și jumătate, timp în care nava Flaminia a stat în rada exterioară a portului Constanța, astăzi a primit avizul pentru a ancora la dana 38. Aici urmează să fie curățate containerele de la bord pentru ca apoi să ajungă în Șantierul Naval Mangalia unde va intra în reparații.

20 de zile sunt necesare pentru curățarea navei Flaminia.  Acum la bord se află un amestec de substanțe chimice sub formă de mâl și fier. Prima decontaminare a fost făcută în Germania, apoi în Danemarca.

Deșeurile care rezultă în urma curățării navei urmează să fie depozitate într-un loc special amenajat. Inițial se dorea a se face acest lucru la o firmă din Prahova unde ar fi urmat să fie epurate. Autoritățile din Prahova nu sunt însă de acord cu acest lucru aşa că rezidurile vor fi duse la Ploiești. Înainte de a primi aviz pentru a intra în Portul Consanța, de la bordul navei au fost prelevate mai multe probe pentru a se stabili cu exactitate ce riscuri există. Ulterior s-a demonstrat că MSC Flaminia nu reprezintă nici un fel de risc de explozie, în condiții normale de temperatură și exploatare. Vă reamintim că nava Flaminia a luat foc în timp ce se afla în apele Atlanticului anul trecut, iar doi marinari au murit în urma mai multor incendii care au avut loc la bord.

Reporter: Corina Hrom ; Imagine: Alex Brinzaru