Flăcările care ne omoară copii

De la începutul anului 2013, şapte copii cu vârste cuprinse între 1 şi şase ani şi-au pierdut viaţa în incendii în judeţul Constanţa. Tragediile au avut în centrul lor copiii, victime ale flăcărilor, dar și ale neglijenței părinților. Statisticile din România sunt şocante. În țara noastră, în fiecare săptămână, cel puțin un copil arde de viu.

Tragicele evenimente au avut acelaşi punct comun: părinţii prea ocupaţi, plecați de-acasă cu diverse treburi, care și-au lăsat copiii singuri, nesupravegheați și cu mijloace de încălzire improvizate sau defecte. Căderea accidentală a jarului ori a scânteilor pe materiale combustibile a generat incendierea încăperilor în care se aflau copiii. Amintim cazul din comuna Nicolae Bălcescu, atunci când trei fetițe au căzut victime focului și nu au putut să se salveze pentru că tatăl lor le blocase ușa cu o sîrmă. Casa în care locuiau a fost cuprinsă de flăcări. Cel mai probabil, un tăciune aprins care a căzut din sobă a fost cauza incendiului. Micuţele nu au avut nicio scăpare.

Pentru ca astfel de situaţii să fie evitate, trebuie respectate câteva reguli, dar, mai important decât atât, părinţii trebuie să conştientizeze riscurile la care îşi supun proprii copii.

În luna septembrie 2012, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat Campania Naţională de informare și prevenire sub sloganul „F.O.C- Flăcările omoară copiii”. Campania se dorește a fi un proiect de conștientizare asupra pericolului la care părinții îi expun pe cei mici, lăsându-i nesupravegheați și încuiați în casă și se adresează atât părinților, cât și reprezentanților legali ai copiilor.

Reporter: Catalina Smereca ; Imagine: Valentin Cerbanescu