FITIC 2017, un adevărat succes

Festivalul Internațional de Teatru Independent, ediția a II-a, a marcat o nouă pagină de istorie culturală, la Constanța. După zeci de spectacole, în care au performat sute de artişti, necunoscuți sau arhicunoscuţi, festivalul FITIC 2.0 şi-a închis porţile până, poate, anul viitor.

Și anul acesta, FITIC 2.0, s-a dovedit a fi un real succes. Numărul mare  al participanților a depășit aşteptările.

FITIC 2.0 a dezvăluit totodată dimensiunea teoretică şi practică a aspectelor ce însoțesc meseria de actor, prin workshop-urile realizate de specialişti sosiți din întreaga ţară. Mai mult decât atât, prin intermediul celor două conferinţe de specialitate, teatrul a primit şi o dimensiune administrativă, subliniindu-i importanța în viaţa Orașului şi a cetăţenilor lui. Aceasta ar fi trebuit dezbătută în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale și județene, însă doar un angajat al Primăriei a fost prezent.

Principalele problemele dezbătute au fost: Ideea de instituție de cultură la Constanța și faptul că teatrul independent este lipsit de sprijinul statului.

De asemenea, membrii juriului şi-au exprimat disponibilitatea de a consilia gratuit, angajaţii din aparatul de stat, cu privire la numeroasele aspecte legate de teatru, trupe, artişti, organizare.

Festivalul Internațional de Teatru Independent, ediția a II-a, a fost organizat de Asociația Culturală Teatrelia, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea