Fișele de la Ambulanță, înlocuite cu tablete

Sistemul medical din România intră în era digitală începând cu 2017. Secretarul de Stat, Raed Arafat a anunțat că se va implemneta un sistem electronic de gestionare a datelor pacienților ce va fi utilizat, atenție, de către serviciile Unităților de Primire Urgențe dar și a echipajelor SMURD care merg pe teren. Marea schimbarea ar urma să intre în vigoarea începând cu luna martie, iar până atunci se va lucra, în paraelel și cu hârtii dar și cu tablete.

Începând cu luna martie fișele pacienților din România nu vor mai fi completate pe hârtie, acestea fiind înlocuite cu bazele digitale și operate cu ajutorul tabletelor. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Apărării și Internelor, Raed Arafat,  noul sistem digital va fi mai eficient deoarece se va scurta timpul pe care-l utilizau cadrele medicale la completarea unei fişe pe hârtie. Conform secretarului de stat operatorul nu are de scris, ci doar de bifat şi de răspuns la nişte întrebări din fişa electronică. Populația este însă reticentă când vine vorba despre acest sistem nou, iar oamenii nu se prea încred în tehnologie.

Conform surselor, noul sistem ar trebui să faciliteze munca medicilor în ceea ce privește introducerea datelor pacienţilor, a cazurilor venite prin 112, dar şi la o monitorizare mai atentă a medicamentelor folosite în sistemul de urgenţă, eliminându-se, astfel, risipa.  Deocamdată se va lucra în sistem în paralel cu metoda clasică, urmând ca mai apoi aceste fișe să fie înlocuite treptat de raportarea digitală.  Precizăm că, sistemul de raportare digitală este implementat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în cadrul unui proiect susţinut printr-o finanţare europeană. Se sperăm că noul sistem nu va fi realizat de aceeași creatori ai celui pe baza căruia funcționează cardul de sănătate.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea