Finanţarea bisericilor, o problemă spinoasă

Ministerul de Finanţe vine cu lămuriri suplimentare după ce vestea că Biserica nu va mai primi bani de la Guvern a stârnit furia Patriarhiei. Biserica va primi în continuare bani numai că fondurile pentru construcţia de noi lăcaşe au fost redistribuite pentru creşteri salariale ale preoţior şi personalului neclerical.

https://www.youtube.com/watch?v=HhN–hCCnYk

Vestea că biserica nu va mai fi finanţată de către Guvernul Cioloş a stârnit reacţii vehemente din partea conducătorilor Bisericii Ortodoxe Române.

Suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să și renunțăm la salarii de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv ne-a luat statul ca proprietăți. Noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să dea înapoi ceea ce a luat și cu tot echilibrul acesta nu mai avem nevoie de salarii de la stat și altele.

Numai că Ministerul Finanţelor a limpezit problema în urma unui comunicat de presă în care este precizat faptul că biserica va primi în continuare bani, numai că vor fi repartizaţi în alt mod.

„În cazul personalului clerical, contribuţia statului la salarizarea personalului de cult CREŞTE de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuţia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% faţă de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016”

Problema a fost lămurită şi de reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

Părerile constănţenilor sunt însă împărţite atunci când vine vorba despre finanţarea bisericilor.

În acest moment, Biserica Ortodoxă Română deţine aproximativ 80 000 de hectare de teren agricol şi păduri. În ultimii doi ani, BOR a beneficiat de o finanţare de peste 325 de milioane de lei de la bugetul de stat.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea