Financiar, e bine! Administrativ…

În urma modificării legii electorale, președintele consiliului județean poate fi schimbat foarte ușor, odată cu apariția unei ale majorități politice în cadrul consiliilor. Însă, pentru cetățeni, se pare că, noua lege este ceea ce așteptau…

Proiectul mai prevede ca primarii să fie desemnați în baza unui singur scrutin electoral. Și asta, chiar dacă viitorul edil șef va fi votat de 15-20% din totalul alegătorilor participanți la scrutin, un al celor cu drept de vot existenți în unitatea administrativ/teritorială respectivă. Excepția o constituie cazul în care numărul de voturi este egal pentru doi dintre aspiranții la această funcție. Edilul municipiului Medgidia, Marian Iordache, spune că măsura îi pare una favorabilă.

O altă prevedere interesantă a textului de lege este cea privind cheltuielile electorale. Astfel, sumele vor fi recuperate de la bugetul de stat și nu de la autoritățile locale, așa cum prevedea fostul normativ.

Cu toate că mai este un an până la alegerile din vara anului 2016, noutățile nu întârzie să apară. Însă, cetățenii speră ca tot ceea ce se face să fie în folosul lor pentru ca alegerile să decurgă într-un mod cât mai corect.

Redactor: George Marinescu