Final de misiune pentru Fregata “Regele Ferdinand”

Fregata “Regele Ferdinand” a revenit acasă. Nava-militară şi-a încheiat, miercuri, participarea la operaţiunea “Sea Guardian 19”, desfăşurată sub mandat NATO în bazinul estic al Mării Mediterane.

Misiunea marinarilor militari români s-a încheiat. Aceasta a cuprins trei escale în porturile Aksaz (Turcia), Alexandria (Egipt) şi Haifa (Israel), pentru refacerea capacităţii de luptă, a moralului echipajului şi coordonarea acţiunilor de pe mare în cadrul unor şedinţe de lucru cu partenerii greci şi bulgari din gruparea navală din care a făcut parte.”, se arată în comunicatul Statului Major al Forţelor Navale.

Alături de fregata “Regele Ferdinand”, din gruparea martimă “Sea Guardian” au făcut parte navele militare HS Navarinon  din Grecia şi BGS Verni  din Bulgaria. Misiunea principală a fost aceea de a furniza securitatea maritimă în estul Mării Mediterane, consolidând postura de descurajare a ameninţărilor, pe flancul sudic al Alianţei Nord Atlantice.

“Participarea Forţelor Navale Române la o operaţie NATO în Marea Mediterană, pentru al treilea an consecutiv, demonstrează faptul că suntem uniţi de aceleaşi valori democratice împărtăşite de toţi membrii Alianţei Nord Atlantice şi formăm o comunitate puternică, aptă să răspundă tuturor ameninţărilor, indiferent de tipul lor sau de zona de provenienţă.”, se mai precizează în comunicat.

Pe durata întregii misiuni, fregata “Regele Ferdinand” a parcurs 2.500 de mile marine, respectiv peste 4.600 km, a monitorizat peste 100 de ambarcaţiuni civile, pentru unele dintre acestea fiind necesară intervenţia grupei de inspecţie şi control, alcătuită din militari de la Forţele Navale pentru Operaţii Speciale. În cadrul acțiunilor desfășurate,  elicopterul IAR 330 Puma Naval a sprijinit monitorizarea traficului maritim, prin executarea a zeci de ore de zbor, pe timp de zi şi de noapte.

Redactor: Mihaela Țânțaru