Film românesc premiat la Leipzig

”Licu: O Poveste Românească” a câștigat premiul Golden Dove la DOK Leipzig Film Festival. Pelicula îl prezintă pe Licu, românul de 92 de ani, care rememorează principalele evenimente istorice la care a fost martor. Juriul s-a arătat impresionat de modalitatea în care Ana Dumitrescu, regizoarea noastră, a pus în valoare o astfel de temă.

În perioada 30 octombrie – 5 noiembrie s-a desfășurat Festivalul internațional de film documentar și de animație de la Leipzig. Anul acesta, în cadrul celei de-a 60-a ediții, pelicula ”Licu: O Poveste Românească”, regizată de Ana Dumitrescu, a fost distinsă cu premiul Golden Dove.

Cineasta noastră a reușit să creeze un spațiu epic pentru istoria României, în centrul căruia îl găsim pe Licu — un destin pierdut în istorie. Imaginile alb-negru, filmate cu echipament minimal, dezvăluie sensibilitatea regizoarei de jurnalist de fotografie. Spectatorul a fost ajutat să pătrundă în lumea personajului în vârstă de 92 de ani, dornic să împărtășească numeroasele aminitri ale evenimentelor cărora le-a fost martor – al Doilea Război Mondial, comunismul, revoluția și post-revoluția.

Licu, unul dintre ultimii supraviețuitori ai generației sale, consideră că nu are contemporani cărora să le împărtășească experiențele trăite. Regizoarea Ana Dumitrescu însă și-a făcut timp pentru el și pentru amintirile sale, vizitându-l în repetate rânduri și filmând chiar în casa acestuia.

Juriul din cadrul DOK Leipzig Film Festival a apreciat abordarea realizatoarei și a recompensat-o cu unul dintre cele 21 de premiile puse în joc.

Ana Dumitrescu, fost fotograf de presă, a lucrat pentru diverse grupuri media, precum: National Geographic, MEDIAFAX şi agenţia Gamma-Rapho. Ca fotograf, s-a remarcat prin numeroasele expoziţii internaţionale organizate.

Redactor: Ramona Caba