File de istorie în parcul din spatele arcadelor Edificiului Roman cu Mozaic (VIDEO)

În parcul din spatele arcadelor Edificiului Roman cu Mozaic s-a dat startul celui mai aşteptat eveniment al lunii: Festivalul Antic. Cei prezenţi au aflat secrete din bucătăria dacică şi romana, dar şi cum se modeleaza în lut sau ceramică. Iar ca evenimentul să fie mai antrenant, vizitatorii au avut posibilitatea să tragă şi cu arcul.

Au păşit în vechea cetate Tomis şi au spus, într-un glas, exact ca în urmă cu aproape 2000 de ani: “Veni, vidi, vici!” De două zile, Constanţa a prins viaţă. În această zi, sclavii şi tăranii le-au oferit celor prezenţi la Festivalul Antic secrete cultinare specifice dacilor si romanilor, dar şi câteva lecţii de olărit, fierărie si tras cu arcul.

În faţa bucătăriei, un alt ţăran îi ajuta pe vizitatori să probeze armura grea de 25 de kilograme. Plimbându-ne pe cărările din sat, ne-am întalnit cu Iulius Certius, conducătorul roman, care îşi savura în glorie victoria asupra teritoriului dac. Toţi cei prezenţi i-au putut urmări şi pe maieştrii meşteşugari care se chinuiau de zor sa  aprinda focul pentru a lucra armele din fier. Curioşii care au ajuns la eveniment spun că este ceva inedit şi speră ca festivalul să fie continuat si anul viitor. Nici cei mai mici vizitatori nu au putut sta locului. S-au pozat, au încercat să meşteşugărească şi au probat armurile soldaţilor.

Şi ca evenimentul să fie plin de energie, trei daci, le-au oferit posibilitatea celor prezenţi, să tragă cu arcul. E bine, am încercat şi noi. Greu la început, dar într-un final inamicul a fost răpus.

Tot in cadrul festivalului publicul poate viziona filme cu reconstituiri 3D ale cetatilor Tomis, Histria, Adamclisi si un film documentar de prezentare a traseului turistic Constanţa-Istria-Cheile Dobrogei. Pe 19 august, cei prezenţi vor urmări parada cuceritorilor romani prin cetatea Tomis, pe traseul: Parcul arheologic de la Prefectura – Bulevadrul Tomis – Piaţa Ovidiu – Edificiul Roman cu Mozaic.

Reporter: Denisa Stoenescu ; Imagine: Matei Ghioc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.