Fiecare vot contează!

Votul fiecăruia dintre noi contează! Acesta este mesajul pe care românii din diaspora îl transmit către cei de acasă.

În urmă cu două săptămâni, zeci de mii de conaționali, aflați la muncă peste hotare, au fost împiedicați să-și exercite dreptul constituțional de a vota, din cauza birocrației impusă de Ministerul Afacerilor Externe. Scandalul de afară a continuat și în țară, iar amploarea lui s-a lăsat cu demisia ministrului Titus Corlățean, care a fost înlocuit imediat de Teodor Meleșcanu…Însă, fără vești bune pentru românii din diaspora, deoarece și noul ministru a refuzat să pună în aplicare recomandările Biroului Electoral Central și ale Comisiei de la Veneția privind înființarea unor secții suplimentare de votare în străinătate.

Deciși ca dreptul constituțional de a vota să nu le fie îngrădit și pe 16 noiembrie, românii din diaspora au luat cu asalt, încă de sâmbătă seară, ambasadele și consulatele României. În capitala Marii Britanii, Londra, românii s-au așezat de aseară la coadă înarmați cu tot ceea ce le trebuia ca să treacă peste noapte și au început să voteze încă de la primele ore ale dimineții. Aceeași situație s-a regăsit și la Munchen, iar la Paris, duminică dimineață, la ora 7:00, coada se întindea pe sute de metri.

Și la consulatul român din Torino, peste 3000 de persoane erau prezente încă de la primele ore ale dimineții pentru a-și exprima dreptul la vot.

Redactor: George Marinescu