Fetiţele din Nicolae Bălcescu vor fi înmormântate pe cheltuiala primăriei

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lmsfZ0DVxJQ[/youtube]Cu lacrimi în ochi şi cu durere în suflet, întreg satul Nicoale Bălcescu din judetul Constanta se prgăteşte să le conducă pe ultimul drum, pe cele trei fetiţe care s-au stins din viaţă zilele trecute. Localnicii vor pune mână de la mână să le cumpere părinţilor haine şi alimente, iar primăria îi va ajuta cu cele necesare pentru înmormântare. Părinţii fetelor sunt în culmea disperării. Nici acum nu le vine să creadă că tot ce aveau ei mai de preţ le-a fost luat. Cei trei “îngeraşi” vor fi înmormântaţi luni.

Anchetatorii spun că în urma cercetărilor au apărut indicii cum că cele trei micuţe ar fi fost închise în camera unde se jucau. Şi asta pentru că pe uşă a fost găsită o sârmă. Conform spuselor tatălui ar fi legat uşa pentru ca fetiţele să nu iasă în stradă. Martorii au spus că au găsit-o pe fata cea mare în vârstă de 5 ani, pe hol, în apropierea uşii, semn că aceasta a încercat să se salveze, iar celelalte două se aflau în pat lângă sobă.

Din verificările efectuate de Avocatul Poporului se pare că vina morţii o poartă, părinţii.

„Noi ne-am autosesizat pentru a verifica dacă autorităţile responsabile au vegheat la respectarea drepturilor copiilor, anterior incidentului. Iar din verificări şi din declaraţiile celor prezenţi, am concluzionat că ambele instituţii cu rol de răspundere, respectiv Primăria Nicolae Bălcescu şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi-au făcut datoria. Astfel, autoritatea locală a sprijinit familia cu o locuinţă, au făcut actele de identitate părinţilor, tatălui i s-a asigurat un loc de muncă, iar două dintre fetiţe au fost înscrise la grădiniţă. De asemenea, Protecţia Copilului Constanţa a efectuat, încă din februarie 2012, o anchetă socială, iar situaţia familiei a fost monitorizată în permanenţă. Din câte am constatat, incidentul a fost urmare a neglijenţei părinţilor”, a declarat Felicia Nedea, expert coordonator al Biroului Constanţa al Avocatului Poporului.

În urma necropsiei, medicii legişti au confirmat intoxicarea cu monoxid de carbon. Mama fetelor, care a suferit un şoc la vederea micuţelor şi a fost transportată la Spitalul Judeţean Constanţa, a fost externată. Reamintim, că femeia în vârstă de 28 de ani este însărcinată în patru luni. Criminaliştii vor continua cercetările pentru a stabili cu exactitate dacă, scânteia a sărit singură de la sobă sau fetiţele s-au jucat cu jarul.

Reporter: Denisa Stoenescu ; Imagine: Alex Brinzaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.