Festivalul scoicilor, la Constanța

Pe litoral a inceput Festivalul Scoicilor, eveniment care se adresează pofticioșilor. 25 de maestri bucatari gatesc, timp de 3 zile, in Piata Ovidiu din municipiul Constanta, zeci de retete pe bază de scoici. Aromele mediteraneene plutesc in aer, iar turistii si localnicii fac coada la farfuriile din care aburesc midiile de Marea Neagra.

Un preparat aparent sofisticat, insa in realitate foarte ieftin si usor de gatit, midiile sunt un rasfat de care vă puteți bucura chiar si in timpul saptamanii, dupa o zi de munca, intrucat se prepara foarte rapid.

Un alt sfat: intotdeauna folosiți ingrediente aromate ! Midiile nu trebuie aruncate direct in tigaie. Inainte, se căleste niste ceapa, usturoi sau ghimbir, care vor servi drept baza pentru sosul in care se vor scalda midiile.

La final, se adauga unt sau branza si verdeturi proaspete, taiate marunt: patrunjel, marar, coriandru, tarhon – toate merg de minune pe langa midii. Acestea vor da inca un plus de aroma.

Nu în ultimul rând, specialiștii vă sfătuiesc să folositi un capac, altfel toate aromele se pierd in aer. Midiile se gatesc cu aburii care ies din lichidul in care sunt scaldate, astfel că trebuie sa stea acoperite macar patru minute, pana se deschid. In cele din urma, vinul.

Evident, turistii aflati la orele pranzului in Piata Ovidiu s-au oprit la standurile cu scoici.

Trei zile vor gati bucatarii in Piata Ovidiu din Constanta , de la 10 dimineață, la 7 seara. Timp suficient pentru a trece sa gustati o portie de scoici, in vin, in sos alb, ori pane .Si, evident, pentru a învăța sa gatiti si acasa midiile.

Redactor: Paul Alexe