Festivalul Gaudeamus serbează centenarul

În Piaţeta Perla din Mamaia are loc, în perioada 12-16 august, un dublu eveniment cultural. Este vorba despre ediţia cu numărul 100, a Festivalului „GAUDEAMUS” şi sărbătorirea a 50 de ani, de la primul semnal, lansat în eter de Radio Vacanţa, postul estival care a însufleţit plajele româneşti. Organizatorii sunt Radio România, prin Centrul Cultural Media şi Radio Constanţa, cu sprijinul, Primăriei Municipiului Constanţa.

O dublă aniversare culturală are loc, zilele acestea, la malul Mării Negre.  Este vorba despre un mix între zona culturală, reprezentată prin „GAUDEAMUS”, ajuns la ediția cu numărul 100, şi zona de divertisment, însemnând împlinirea a jumătate de secol de Radio Vacanţa.

Evenimentul a găzduit, totodată, și un târg de carte, iar doritorii au avut la dispoziție o ofertă generoasă, atât din punct de vedere al numărului de volume, cât și al diversității domeniilor abordate.

Dintre surprizele acestei ediţii aniversare, amintim doar câteva: tombola Gaudeamus, concursul „Miss Lectura”,  campania „Cărţile se întorc acasă” sau o deosebită expoziţie de fotografie compusă, din fotografii realizate în cele peste două decenii de la debutul proiectului.

De remarcat că, în această perioadă, turiștii surprinși citind pe plajă pot fi premiați de organizatorii festivalului. Premiile constau în cărți puse la dispoziție de editurile participante la târgul de carte.

Totodată, pe scena amenajată în Piaţeta Perla se vor derula o serie de concerte de muzică tradiţională românească, clasică sau şlagăre pop.

Momentul deschiderii a fost marcat printr-un concert susţinut de Fanfara Forţelor Navale Române şi un discurs al primarului Constanţei,  Decebal Făgădău

Intrarea este liberă iar vizitatorii sunt așteptați  zilnic, între orele 15 şi 23. Premiile GAUDEAMUS Litoral 2017 vor fi decernate miercuri,16 august, începând cu ora 17:00.

Reporter: Ramona-Mary Manea ; Imagine: Adrian Florea