Festivalul Enescu, regal muzical

2.500 dintre cei mai valoroşi artişti ai lumii vor prezenta la Bucureşti 84 de concerte şi recitaluri la ediţia din 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu. Evenimentul va aduce în faţa publicului premiere, atât din perspectiva prezenţelor artistice, cât şi din cea a spectacolelor propuse.

O dată la doi ani, 120.000 de oameni se adună în București să vadă și să asculte cele mai bune orchestre din lume și cei mai talentați artiști. 20% dintre spectatori vin de peste hotare. O agenție din Australia vinde încă de pe acum pachete turistice pentru ediția din 2019 la prețul de 8000 de euro de persoană.

În premieră absolută, la ediţia 2019 a festivalului, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată de două ori – de orchestra Maggio Musicale Fiorentino şi de Orchestra Radio Berlin. O altă premieră la Festivalul “George Enescu” o reprezintă introducerea unui sistem tip loterie pentru achiziţionarea abonamentelor. Înscrierea la loterie se va putea face până pe 25 noiembrie, iar extragerea câştigătorilor va avea loc în ziua următoare.

Festivalul Enescu poate fi considerat un miracol, în condițiile în care, în România, muzica populară, manelele și muzica religioasă se află în topul preferințelor. Doar că în străinătate muzica lui Enescu se aude mai bine decât la noi. Numeroși dirijori străini s-au plâns de-a lungul anilor de acustica Sălii Palatului. Astfel, România se află în situația în care infrastructura culturală nu se mai ridică la nivelul evenimentului pe care îl găzduiește.

Redactor: Alexandra Panait