Festivalul Cultural – Sportiv al Tineretului 2016

Festivalul Cultural- Sportiv al Tineretului organizat de Uniunea Democrată Turcă din România a ajuns la cea de a XI-a ediție. Cu această ocazie vor avea loc atât un mini-campionat de fotbal, cât și un spectacol interetnic. Începutul evenimentul care se întinde pe parcursul întregului weekend a fost marcat printr-o paradă a portului tradițional al minorităților naționale din Constanța.

 

Mai mulți tineri care aparțin minorităților naționale au defilat într-o paradă a costumelor populare specifice fiecărei etnii în parte pe străzile Constanței. Astfel, a fost marcat începutul ediției cu numărul 11 a Festivalului Cultural- Sportiv al Tineretului organizat de Uniunrea Democrată Turcă. Tinerii au plecat din fața Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța și au mers până în fața Prefecturii unde au fost întâmpinați de mai multe oficialități.

Evenimentul a devenit o tradiție, iar organizatorii împreună cu prefectul județului se gândesc să promoveze etniile din Constanța și prin alte festivaluri prin care tradițiile minorităților să devină un punct de atracție pentru turiști.

Festivalul Cultural- Sportiv al Tineretului se desfășoară în perioada 19-22 mai. În prima zi a festivalului, elevii și studenții participă la simpozionul cu tema „Mustafa Kemal Atatürk, model pentru tinerii turci din Dobrogea”. Vineri de la ora 9.00 va avea loc un mini-campionat de fotbal la care se vor întrece echipe de fotbal reprezentând UDTR și comunitatea aromânilor. Festivalul se va încheia sâmbătă, 21 mai cu un spectacol interetnic care va avea loc în Aula Magna a Universității „Ovidius” de la ora 15.00,  la care vor participa ansamblurile folclorice aparținând Uniunii Democrate Turce din România, Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Comunității Elene „Elpis” și Comunității Rușilor Lipoveni.

19 mai- ora 16.00 Simpozion „Mustafa Kemal Atatürk, model pentru tinerii turci din Dobrogea”

20 mai- 09:00 mini-campioat de fotbal (UDTR- comunitatea aromânilor)

21 mai- 15:00 Spectacol inter-etnic

Festivalul este organizat de comisia de tineret a UDTR, cu prilejul Zilei Tineretului care se aniversează în fiecare an, la 19 mai, în Republica Turcia.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea