Festival interetnic de folclor, la Constanța

Uniunea Democrato Turcă din România a marcate cea de-a 16 ediție a Festivalului Interetnic „Primăvara Comunitară„. Evenimentul a debutat cu dansuri tradiționale dobrogene.

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=N69x7g49SJ8

Festivalul „Primăvara comunitară„ a debutat cu un spectacol la care au participat reprezentanți ai tuturor etniilor și comunităților din Dobrogea, eveniment în cadrul căruia au fost prezentate și obiceiurile specifice acestora.

Acest eveniment  are ca punct de plecare, an de an, sărbătoarea de Nevruz, celebrată de popoarele turcice pe 21 Martie.

Scopul evenimentului a fost acela de a reînvia dansurile tradiționale și cântecele de primavară, precum și păstrarea și perpetuarea acestor tradiţii şi obiceiuri. Prezenți la eveniment au fost reprezentanți ai administraţiei publice locale şi ai Consulatelor Generale din Constanţa.

La festival au participat ansambluri folclorice aparţinând Uniunii Democrate Turce din România, „Delikanlılar”, „Fidanlar”, „Şirinler”, „Kardelen” -„Canlar” „Elpis” „Dobrogeanca”, „Armânamea” şi grupul „Malinki”.

În cadrul manifestării au fost lansate cărţile „Literatura turcă populară”, autor Emel Emin, şi „Rime Orientale”, semnată de Urfet Şachir. Ambele volume sunt bilingve, română-turcă, şi sunt publicate de UDTR. Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară”, ajuns la cea de-a 16 ediție, a fost organizat de comisia de cultură a Uniuni Deomcrate Turce din România.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea