Festival intercultural la Sighișoara

Sighișoara a devenit pentru câteva zile gazda dialogului intercultural. Peste 600 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale participă în această perioadă la Festivalul Intercultural ProEtnica 2018, o manifestare unică în ţară, care reuneşte toate etniile recunoscute în România.

Sighișoara se bucură în perioada 22-26 august 2018 de a XVI-a ediție a Festivalului Proetnica. Evenimentul îşi propune să devină o Agora pentru exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţilor etnoculturale din România. Manifestarea promovează dialogul intercultural şi interacţiunea artistică pe plan european şi urmăreşte deasemenea “consolidarea păcii interetnice într-o societate pluralistă şi democratică’. Această ediție este un prilej de a sărbători împreună cu cele 20 de minorități naționale conviețuitoare aniversarea de 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Publicul prezent la Sighișoara în aceste zile poate urmări pe scena amplasată în Piața Cetății momente de dans și muzică tradiționale susținute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice, o secțiune științifică, seri de film și expoziții comune de artă care reunesc lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Standurile meșteșugărești și de prezentare ale minorităților naționale vor putea fi vizitate zilnic, între orele 10.00-18.00.

Proiectul este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri. Alături de aceștia vin ca finanțatori Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara. Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

Redactor: Denisa Albu