Fenomenul “Zombie”, continuă

Fenomenul care trasformă tinerii în zombi, continuă și pare să fi scăpat de sub control! Încă un astfel de caz a fost înregistrat, marţi seara, la Constanța. Fenomenul ia amploare, iar autorităţile par a fi depăşite de situație. Din păcate, acest drog se află în continuare pe piaţă, iar tinerii nu pot fi obligaţi să facă parte dintr-un program de consiliere şi nici nu pot fi duşi cu forţa la terapeut.

Drogurile necunoscute apărute pe piaţa din România afectează din ce în ce mai mulţi tineri. Fenomenul “Zombie” aşa cum a fost numit a devenit o stare normală pentru zeci de tineri. Un nou astfel de caz a fost înregistrat marţi seară, când Poliţia Locală Constanţa a fost sesizată să intervină în centrul oraşului, în zona Grand. Potrivit unui martor, tânărul era în lumea lui, nu reacţiona la ce i se spunea și privea în gol. Potrivit specialiştilor, starea pe care o trăiesc consumatorii în urma drogului provenit fie din China, fie din India este una de letargie.

Cu toate acestea, tinerii nu pot fi obligaţi să facă parte dintr-un program de consiliere şi nici nu pot fi duşi cu forţa la terapeut.

Acest fenomen a crescut în măsura în care aşa-zisele “magazine de vise” au fost închise de autorităţi. De precizat este și faptul că, în urmă cu doar câteva zile, un alt tânăr a fost surprins, pe stradă, lângă o maşină, în timp ce era sub efectul drogului devastator. Autorităţile par a fi depăşite, chiar dacă  au fost făcute arestari ale unor traficanţi de droguri. Din păcate, acest drog se află în continuare pe piaţă, iar în urmă cu câteva zile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca cei care cumpără astfel de substanţe pentru consum propriu să nu fie cercetaţi penal.

Potrivit autorităților, se depun toate eforturile pentru a se completa legea 194 din 2011, atât pentru a corecta această problemă pe parte de procurare a produselor, cât și pentru ca acești consumatori să fie trimiși către centrele de tratare a dependenței de droguri.

Redactor: Oana Jărloianu