Fenomenul Bullying ia amploare în România

Bullying-ul, acel fenomen îngrijorător care-i are în centru pe elevii batjocoriți de colegii lor, ia amploare și în școlile din România. Potrivit unu studii realizat de„ Asociația Salvați Copiii”, un copil din 4 este umilit în public, iar 3 din 10 sunt amenințați cu bătaia sau sunt excluși de către ceilalti.

Cunoscut în Limba Engleză sub denumirea de “bullying”, fenomenul este din ce în ce mai raspandit și la noi în țară.  Astfel de manifestări fiind des întâlnite la ore, în pauze sau pe drumul spre casa.  Un copil este agresat verbal de un altul, sau de un grup, umilit, jignit în mod repetat și în cele din urmă bătut cu bestialitate.  Violența imbracă diverse forme, de la comentarii ironice repetate, până la insulte sau raspandirea de zvonuri, ajungându-se până la violență fizică.

Conform specialiștilor, un copil abuzat emoțional, fizic sau verbal, devine la un moment dat un adult abuzator. Cei mai vulnerabili sunt copiii timizi, fie mai slăbuți sau, dimpotriva, mai plinuți, fie de o religie sau etnie, diferite.

Specialiștii spun că este necesar ca școala să rămână mediul sigur și prietenos unde  copiii obțin cunoștințe și deprinderi esențiale și dezvoltă relații definitorii pentru viitorul lor.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: CristianRizea