Fenomene extrem de rare!

Poate că 2012 nu aduce Apocalipsa, însă cu siguranță vom avea parte de mai multe fenomene astronomice inedite. În iunie planeta Venus se va interpune între Pământ și Soare, spectacol ceresc vizibil o dată la 243 de ani.

Mai exact, la 6 iunie, traiectoria planetei Venus se va intersecta cu cele ale Pământului și Soarelui, pentru a forma astfel o aliniere perfectă. Tranziţia este similară unei eclipse de Soare. Diferenţa este că, deşi diametrul lui Venus este de patru ori mai mare decât al Lunii, proiecţia planetei este mai redusă, deoarece se află la o distanţă mai mare de Terra.

În martie are loc un alt fenomen astronomic. Patru planete din sistemul nostru solar vor apărea pe cer ca niste stele foarte stralucitoare, fiind astfel vizibile cu ochiul liber. Și tot anul acesta doi asteroizi se vor apropia periculos de mult de Terra. Toate aceste fenomene sunt interpretate altfel de astrologi.

În 2012 vom avea parte și de două eclipse de Soare. Cea de pe 20 mai va fi vizibilă numai în Estul Asiei și Vestul Americii de Nord. Pe 13 noiembrie, însă Soarele va fi acoperit complet de Lună.

Reporter: Nicoleta Bujor